Zrób To Sam #8. MOCHI

Mochiko

Kto nie kocha mochi?

Jeśli chodzi o japońskie słodkości, to mochi są dla mnie absolutnie numer jeden. Pisałam o nich przy okazji Nowego Roku. Są też deserem tradycyjnie przygotowywanym z okazji Dnia Dziecka (Kodomo no Hi) oraz Dnia Dziewczynek (Hina Matsuri).

Mochi jest ciastkiem ryżowym – na bazie albo kleistego ryżu albo ryżowej mąki mochiko lub shiratamako. W Japonii znajdziecie mnóstwo odmian – tradycyjnie nadziewa się je pastą anko (ze słodkiej fasoli azuki), ale można je nadziać lodami lub truskawkami. Albo jednocześnie i truskawkami i anko.  Mogą być otoczone sezamem, mąką sojową kinako, zieloną, sproszkowaną herbatą matcha. No i w końcu samo ciasto może zawierać kolorowy dodatek i wtedy kulka przybiera różne barwy. Te nadziewane nazywają się daifuku lub daifukumochi. Moją ulubioną wersją jest ta z lodami. A daifuku poniżej był z bitą śmietaną i truskawką – łzy wzruszenia ciekły mi po policzkach, bo było takie pyszne.

W sklepach dostępnych jest kilka wariantów Yukimi Daifuku (mochi nadziewanego lodami):

Jeśli będziecie w Japonii, to koniecznie wybierzcie się do Nary, gdzie w sklepie Nakatanidou możecie zobaczyć fantastyczny spektakl ubijania ryżu na mochi. I oczywiście na miejscu można też kupić każdą ich ilość. Zobaczcie sami:

Niestety, w czasie mojej ostatniej wizyty w Narze trafiłam na długą przerwę i nie miałam już czasu, żeby czekać. Ale kolejnym razem show nie odpuszczę. Mają fantastyczne mochi posypane kinako – zaklejają niezwykle skutecznie. Na raz mogłam zjeść tylko dwie sztuki 🙂

W Kanazawie, na targu Omicho jadłam natomiast takie z nadzieniem z persymonu:

Jak przygotować?

I jako mój ulubiony japoński deser, mochi zostało wytypowane na bohatera niniejszego odcinka Zrób To Sam. W wersji Daifukumochi czyli nadziewane pastą anko. Nieoficjalnie były też w wersji z lodami, ale zostały zjedzone zanim zdążyłam zrobić zdjęcia. Do przygotowania wykorzystałam przepis z niezawodnego bloga One Cookbook, ale zdjęcia pochodzą z naszej produkcji domowej.

Przepis na mochi w wersji z dynią (absolutnie genialne) znajdziecie w innym moim artykule tutaj.

Składniki:

  • 100 g mąki z ryżu kleistego (shiratamako) lub 115 g mąki Mochiko
  • 180 ml wody
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Szklanka pasty anko (zamiennie lody lub owoce: truskawki, brzoskwinie, mandarynki lub pomarańcze. W zasadzie wszystko, co lubisz możesz zawinąć mochi)

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę shiratamako i cukier, dodaj wodę i ponownie dokładnie zamieszaj.

Metoda z mikrofalówką: przykryj miskę folią (tak, żeby niezbyt dokładnie przylegała), włóż do mikrofalówki na 1 minutę (1100 W). Następnie wyjmij i wymieszaj. Przykryj ponownie i znów włóż do mikrofalówki na 1 minutę. Wymieszaj kolejny raz, przykryj i trzeci raz włóż do mikrofalówki – tym razem na 30 sekund. Kolor mochi powinien się zmienić z białego na prawie przezroczysty

Metoda z gotowaniem na parze: postaw miskę na garnku do gotowania na parze lub na zwykłym garnku z niewielką ilością wody (tak, żeby misa nie dotykała dna garnka). Po około 7-8 minutach zamieszaj I gotuj łącznie przez 15 minut. Kolor mochi powinien się zmienić z białego na prawie przezroczysty.

Stolnicę przykryj papierem do pieczenia (opcjonalnie) i posyp dużą ilością mąki ziemniaczanej. Przenieś mochi na mąkę. Uwaga – masa jest bardzo klejąca. Posyp mąką i po wystudzeniu rozwałkuj delikatnie. W razie gdyby mochi zaczynało kleić się do wałka – ponownie posyp mąką. Przenieś na większą deskę do krojenia lub formę do pieczenia (razem z papierem) i włóż do lodówki na 15 minut.

Po wyjęciu z lodówki wykrój większą szklanką kółka i pędzlem kuchennym oczyść je z nadmiaru mąki ziemniaczanej. Każdy klejący się fragment posyp mąką. Ułóż kółka na talerzu, każdy z nich przekładając folią spożywczą. Następnie pojedynczo na mochi kładziemy porcję pasty anko, zawijając i sklejając brzegi tak, żeby powstała niewielka kulka. Połóż mochi zawinięciem do dołu, możesz przełożyć do papierowych papilotek. Przechowuj w lodówce.

Zamiast pasty anko można dać lody lub inne ulubione nadzienie.

14 komentarzy
21

Zobacz też

14 komentarzy

Shadow.Neko 26 września, 2020 - 5:51 am

Czy zamiast shiramatako można użyć zwykłej mąki ryżowej???

Reply
Natalia 14 marca, 2021 - 3:56 pm

Trzeba wtedy dodać do całej masy więcej wody i jest więcej papraniny, ale mi wyszło

Reply
Shadow.Neko 26 września, 2020 - 5:52 am

Czy można użyć zwykłej mąki ryżowej???

Reply
Shadow.Neko 26 września, 2020 - 5:53 am

Moge użyć zwykłej mąki ryżowej???

Reply
Mochiko 5 października, 2020 - 9:36 am

to musi być mąka mochiko lub shiratamako – obie z kleistego ryżu. Z mąki ze zwykłęgo ryżu nie wyjdzie.

Reply
Sei 8 listopada, 2020 - 8:44 pm

Mochi nie wyjdzie na zwykłej mące ryżowej dlatego, że nie jest ona kleista, czyli nie uzyska się żadnego efektu.

Reply
Mochiko 9 listopada, 2020 - 1:18 pm

to prawda, może być mochiko albo shiratamako, obie z kleistego ryżu. Nie doczytałam poprzedniego pytania 🙂

Reply
Nina 24 kwietnia, 2021 - 2:09 pm

Ile sztuk mochi wychodzi z tego przepisu? 🙂

Reply
Mochiko 25 kwietnia, 2021 - 6:09 pm

około 8 sztuk

Mochi 18 listopada, 2020 - 4:25 pm

Która jest lepsza do mochi – Shiratamako czy Mochiko?

Reply
Mochiko 19 listopada, 2020 - 11:46 am

Robiłam z obu i nie widzę większej różnicy. Niektórzy twierdzą, że shiratamako lepsza 🙂

Reply
Mochi 23 listopada, 2020 - 5:44 pm

Podobno tekstura jest inna z Shiratamako, zauważyłaś pod tym kątem rzeczywiście różnicę?

Reply
Riviss 1 czerwca, 2021 - 7:58 pm

Masę gotować pod przykryciem?

Reply
Mochiko 5 czerwca, 2021 - 10:36 am

Tak 🙂

Reply

Zostaw komentarz