Zr贸b To Sam #16. KITSUNE UDON 馃

Mochiko

Dzi艣 czeka na Was przepis na b艂yskawiczny udon w wersji ze sma偶onym tofu czyli uwielbiany przez wielu Kitsune Udon. To danie opr贸cz grubego, pszennego makaronu udon zawiera sma偶one tofu (aburaage), wed艂ug legend uwielbiane przez lisy (bo “kitsune” to w艂a艣nie “lis” po japo艅sku). Je艣li tak, to ja zdecydowanie jestem lisem 馃檪

Przepis jest banalnie prosty i ekspresowy. Przy za艂o偶eniu, 偶e macie wszelkie produkty, w tym gotowy makaron udon. I gotowe dashi (od biedy ujdzie dashi w p艂ynie czy w proszku, ale obiecajcie, 偶e nie za cz臋sto 馃槈 ). Oczywi艣cie mo偶na si臋 pokusi膰 o zrobienie w艂asnego udonu – b臋dzie i o tym artyku艂 馃檪

Przygotowanie dania trwa tyle, ile podgrzanie gotowego makaronu. Czyli dos艂ownie kilka minut. Je si臋 r贸wnie szybko, chyba, 偶e walczycie ze 艣liskim udonem, bo nie jest on 艂atwy we wsp贸艂pracy przy jedzeniu.

Kitsune udon jest idealny w ch艂odne dni, bo rozgrzewa i temperatur膮 i pikantnym shichimi togarashi. S艂odko-s艂ony i przepyszny! A delikatnie zmodyfikowany (bezrybne dashi i brak narutomaki) b臋dzie odpowiedni r贸wnie偶 dla wegan i wegetarian.

A wi臋cej o Kitsune czyli o magicznych japo艅skich lisach dowiecie si臋 z tego artyku艂u Mai z That Is Japan, bo w艂a艣nie niedawno na ten temat pisa艂a.

Kitsune udon

Ulubione danie wszystkich magicznych lis贸w. Przepisy Zr贸b To Sam #16. KITSUNE UDON 馃 Japo艅ska Wydrukuj
Ilo艣膰 porcji: 1 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )

Sk艂adniki

  • 300 ml bulionu dashi
  • 1 艂y偶ka sosu sojowego
  • 1 艂y偶ka mirinu (najlepiej w wersji hon-mirin - prawdziwego mirinu, nie mirinopodobnych przypraw)
  • p贸艂 艂y偶eczki cukru
  • szczypta soli
  • porcja gotowego grubego makaronu udon
  • gar艣膰 posiekanej dymki
  • 3-4 kawa艂ki aburaage (sma偶one tofu). Najlepiej w wersji w zalewie, bo jest gotowa do spo偶ycia
  • 3-4 plasterki narutomaki
  • shichimi togarashi - wg uznania

 

Przygotowanie

  • Do podgrzanego dashi doda膰 sos sojowy, mirin, cuker i s贸l. Chwil臋 jeszcze podgrza膰 nie doprowadzaj膮c do wrzenia. Niewielka piana zniknie po chwili.
  • W tym czasie podgrza膰 udon. Moj膮 wersj臋 wrzucam na lekko osolony wrz膮tek na 2 minuty, delikatnie rozdzielaj膮c nitki pa艂eczkami tak, aby si臋 nie porozrywa艂. Nie zawsze mi si臋 udaje, bo bywam niecierpliwa 馃檪 Nie ka偶dy udon gotuje si臋 tyle samo - sprawd藕cie na opakowaniu, 偶eby nie rozgotowa膰, bo rozgotowany makaron to zuo 馃槈
  • Odcedzi膰 makaron, przela膰 go kr贸tko zimn膮 wod膮, u艂o偶y膰 w misce, zala膰 BARDZO gor膮cym wywarem, na wierzch po艂o偶y膰 plastry aburaage, narutomaki, posypa膰 dymk膮 i shichimi togarashi. I gotowe! W 5 minut mo偶ecie cieszy膰 si臋 rozgrzewaj膮cym udonem, kt贸ry kochaj膮 wszystkie lisy 馃
  • je艣li przygotujecie dashi wega艅skie (na przyk艂ad na kombu i shiitake) i nie dodacie ciastka rybnego narutomaki, to wyjdzie Wam ca艂kiem pyszny wega艅ski udon 馃檪

0 komentarz
7

Zobacz te偶

Zostaw komentarz