Dzi艣 czeka na Was przepis na b艂yskawiczny udon w wersji ze sma偶onym tofu czyli uwielbiany przez wielu Kitsune Udon. To danie opr贸cz grubego, pszennego makaronu udon zawiera sma偶one tofu (aburaage), wed艂ug legend uwielbiane przez lisy (bo „kitsune” to w艂a艣nie „lis” po japo艅sku). Je艣li tak, to ja zdecydowanie jestem lisem 馃檪
Przepis jest banalnie prosty i ekspresowy. Przy za艂o偶eniu, 偶e macie wszelkie produkty, w tym gotowy makaron udon. I gotowe dashi (od biedy ujdzie dashi w p艂ynie czy w proszku, ale obiecajcie, 偶e nie za cz臋sto 馃槈 ). Oczywi艣cie mo偶na si臋 pokusi膰 o zrobienie w艂asnego udonu – b臋dzie i o tym artyku艂 馃檪
Przygotowanie dania trwa tyle, ile podgrzanie gotowego makaronu. Czyli dos艂ownie kilka minut. Je si臋 r贸wnie szybko, chyba, 偶e walczycie ze 艣liskim udonem, bo nie jest on 艂atwy we wsp贸艂pracy przy jedzeniu.
Kitsune udon jest idealny w ch艂odne dni, bo rozgrzewa i temperatur膮 i pikantnym shichimi togarashi. S艂odko-s艂ony i przepyszny! A delikatnie zmodyfikowany (bezrybne dashi i brak narutomaki) b臋dzie odpowiedni r贸wnie偶 dla wegan i wegetarian.
A wi臋cej o Kitsune czyli o magicznych japo艅skich lisach dowiecie si臋 z tego artyku艂u Mai z That Is Japan, bo w艂a艣nie niedawno na ten temat pisa艂a.