Jestem entuzjastką japońskiej kultury kulinarnej z niezachwianą pasją do odkrywania smaków Kraju Kwitnącej Wiśni. Jestem także autorką książki o ramenie, współorganizatorką kameralnych kulinarnych wypraw do Japonii i propagatorką japońskiej zielonej herbaty.
WSPÓŁPRACUJĘ Z:
Wielokrotnie podróżowałam do Japonii (do końca 2024 roku odbyłam 16 podróży), eksplorując różnorodność jej kuchni – od streetfoodu w Osace czy Fukuoce przez izakaya w Tokio aż do tradycyjnej kuchni kaiseki. Każda podróż była dla mnie okazją do głębszego zrozumienia japońskiej filozofii jedzenia i odkrywania nowych smaków.
Kocham japońską zieloną herbatę i ta miłość przerodziła się w zaawansowaną wiedzę, którą pogłębiłam, kończąc specjalistyczny kurs Tea Master w Japonii. Kurs ten pozwolił mi zrozumieć nie tylko techniki przygotowania idealnej czarki herbaty, ale także proces uprawy i produkcji różnych odmian, korzyści zdrowotne wynikające z ich spożycia, znaczenie tradycyjnych akcesoriów oraz filozofię związaną z ceremoniałem herbacianym.
Jestem autorką książki „Ramen. Moja podróż. Mój smak”, która wnikliwie opisuje historię, rodzaje oraz techniki przygotowywania tej popularnej japońskiej potrawy. Książka zawiera również przepisy, które pokazują, jak w domowych warunkach stworzyć ramen na miarę najlepszych japońskich restauracji.
KULINARNE PODRÓŻE DO JAPONII
Wraz z Szamane – pierwszym biurem podróży w Polsce skupiającym się na aktywnym podróżowaniu i odkrywaniu kuchni świata – współorganizuję kulinarne wyprawy do Japonii. Po więcej szczegółów zapraszam tu.
DEGUSTACJE HERBACIANE
Realizuję również kameralne degustacje i warsztaty herbaciane, w trakcie których opowiadam o japońskiej herbacie. Herbaty, których moi goście próbują w trakcie takich spotkań są starannie przeze mnie wyselekcjonowane. Osobiście znam wielu z producentów, odwiedziłam ich plantacje i na własne oczy widziałam każdy z etapów produkcji.
Ukończyłam 3 kursy herbaciane realizowane w Kioto przez Global Japanese Tea Association, w tym dwutygodniowy Tea Master Course.
Biorę udział w eventach, targach i festiwalach, których celem jestem propagowanie wiedzy na temat herbaty.
Chcesz się za mną skontaktować? Wyślij maila na in**@mo*****.pl