Zrób To Sam #18. Maślane ciastka z miso

Mochiko

Miso w wersji deserowej

Dzisiaj przed Wami przepis na wspaniałe maślane ciastka z miso. Przepis można nieco modyfikować, na przykład dodając małe kawałki czekolady albo herbatę matcha (właśnie w tej wersji zrobiłam kilka sztuk). To banalnie proste ciastka, które szybko znikają ze stołu, a w których wyjątkowy jest delikatny, lekko słony smak miso. Jeśli lubicie solony karmel, to ciastka z miso będą dla Was.

Ostatnio w testowaniu różnych przepisów towarzyszy mi miso. Od misoshiru, poprzez fermentowanie, masło miso (wspaniałe do warzyw i steków). I oczywiście fenomenalne bakłażany z miso. ? Eksperymentuję, więc nie wszystkimi pomysłami się dzielę. Bo i nie wszystkie eksperymenty się udały. Ale z pewnością miso jest jest jednym z najważniejszych składników kuchni japońskiej w mojej kuchni.

Więcej o miso przeczytacie TU.

Przepisem podzieliła się niezawodna Marta, która testowała ten przepis. Ja wprowadziłam do niego tylko jedną modyfikację: zamiast połowy jajka dałam całe (serio, akurat tego dnia nie miałam pomysłu na szybkie wykorzystanie połowy jajka).

Maślane ciastka z miso

Przepis jest łatwy, składa się z prostych składników, które z pewnością masz w domu. Jeśli gotujesz po japońsku, to na pewno pasta miso też się znajdzie 🙂

Ciastka z miso

Dzisiaj pasta miso w słodkiej, deserowej wersji pod postacią maślanych ciasteczek. Przepisy miso, miso cookies Japońska Wydrukuj
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.8/5
( 4 voted )

Składniki

  • 40 g miso (ja dałam jasne)
  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do posypania: 2-3 łyżki grubego cukru, sezam.
  • Ewentualnie:
    - kilka gram białej lub ciemnej czekolady pokruszone na małe kawałki
    - łyżeczka matchy

Przygotowanie

  1. Miso, masło i cukier dokładnie wymieszać z misce. Dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia - mieszać do momentu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą
  3. Jeśli dodajecie extra dodatki (czekolada, matcha), to właśnie w tym momencie
  4. Włożyć do lodówki, aż masa nieco stwardnieje (kilkanaście minut powinno wystarczyć)
  5. Nagrzać piekarnik do 170 stopni
  6. Podzielić na 2 części, rozłożyć na folii spożywczej i uformować walce. Posypać grubym cukrem (jeden walec) i sezamem (drugi walec). Nie miałam grubego cukru i użyłam zwykłego - po upieczeniu zrobiła się cukrowa skorupka, całkiem ok, ale jestem pewna, że gruby cukier jest znacznie lepszym rozwiązaniem
  7. Włożyć oba walce na 15-30 minut do zamrażarki
  8. Wyjąć z zamrażarki, odwinąć folię i pokroić masę na plasterki o grubości około 1-2 cm. Bardziej smakowały mi te cieńsze - były bardziej chrupiące na brzegach
  9. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Piec w 170 C przez około 15 minut
  11. Z podanej ilości wychodzi około 20 ciastek, w zależności jak grubo (lub cienko) były pokrojone
2 komentarze
7

Zobacz też

2 komentarze

oial 11 maja, 2023 - 12:21 am

Robię je chyba trzeci już raz w tym miesiącu i są to jedne z najlepszych ciastek, jakie robiłem w życiu. Dwa razy robiłem je z ciemnym miso (bez zmniejszania ilości) i były wyśmienite. Dzisiaj przyszedł czas na odtworzenie przepisu oryginalnego = dzięki za niego!

Reply
Mochiko 5 lipca, 2023 - 11:02 am

Cieszę się niezmiernie!

Reply

Zostaw komentarz