Kodomo no Hi – japoński Dzień Dziecka

Mochiko
dzień dziecka w Japonii

Dzień Dziecka w Japonii

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka! I nie, nie 1 czerwca, a właśnie 5 maja. Dzień Dziecka w Japonii to narodowe święto Kodomo no Hi こどもの日. Do 1948 roku to święto funkcjonowało jako Dzień Chłopca (Tango no Sekku), ale od ponad 60 lat wszystkie dzieci oficjalnie mogą świętować w ten dzień. Chociaż w wielu rodzinach nadal obchodzi się ten dzień bardziej jako Dzień Chłopca. W świadomości Japończyków dzień ten pozostał jednak świętem chłopców, mającym zapewnić im zdrowie i pomyślność. Podczas gdy dziewczynki mają swoje Hina Matsuri 3 marca.

Typowe dla tego dnia są kolorowe chorągwie karpie koi (koi nobori), wykonuje się je z papieru lub materiału. Mają kształt rękawa i eksponowane są na masztach, balkonach i dachach. Czerwone i białe wstążki powiewają na wietrze, a wypełnione powietrzem karpie wręcz suną po niebie. Każdy chłopiec w rodzinie ma swój własną chorągiewkę – najstarszy ma największą chorągiewkę, a najmłodszy oczywiście najmniejszą. A dlaczego karp? Otóż dlatego, że w Japonii uważa się go za rybę o niezwykłej sile i energii, płynącej pod prąd szybkich strumieni i dużych wodospadów. Czyli dokładnie tak, jak rodzice i dziadkowie wyobrażają sobie swojego syna lub wnuka – dzielnie walczącego z przeciwnościami losu i odnoszącego sukcesy w życiu.

W ten dzień w domach eksponuje są hełmy samurajów zwane kabuto oraz lalki przedstawiające samurajów zwane gogatsu ningyo. Prezentuje się legendarnych japońskich super bohaterów inspirujących młodych Japończyków – silnych i odważnych Kintaroo, Shoki i Momotaroo.

Tradycyjne dania na Dzień Dziecka w Japonii

Oczywiście Japonia nie byłaby Japonią, a mój blog nie byłby moim blogiem, gdyby nie dania typowe dla tego święta. Największym powodzeniem tego dnia cieszą się bez wątpienia słodycze, wśród nich szczególnie te przygotowane na bazie mochi.

Kashiwa mochi są ryżowymi ciastkami z pastą z czerwonej fasoli i zawinięte w marynowany liść dębu, ponieważ symbolizuje szczęście i powodzenie. W niektórych regionach Japonii ciastka są zawierają słodką pastą miso-an przygotowaną z miso i białej fasoli.

Chimaki – to ryżowe podłużne bez słodkiego nadzienia owinięte liśćmi bambusa. Podłużne liście swoim kształtem przypominają samurajskie miecze, a gotowe ryżowe zawijasy podobne są do kwiaty irysów, którymi dawniej ozdabiano domy w czasie majowych obchodów.

Kushi Dango – trójkolorowe “szaszłyki” ze słodkiej mąki ryżowej, są miękkie i delikatnie słodkie.

Kabuto Namagashi – namagashi jest bez wątpienia jednym z bardziej popularnych japońskich wagashi tradycyjnie używanych w ceremonii herbacianej. To rodzaj mochi – ze słodkiej ryżowej mąki – nadziewany pastą z czerwonej fasoli lub galaretką owocową. Na obchody Dnia Dziecka przygotowuje się specjalną wersję Kabuto – w kształcie samujarskiego hełmu.

Koi-no-bori – jest ciastkiem z wypalonym na powierzchni wzorem karpia koi

0 komentarz
6

Zobacz też

Zostaw komentarz