Ciasto z matchą – ekspresowo i przepysznie
Ciasta z matchą, które Wam dzisiaj przedstawiam, spróbowałam pierwszy raz u moich ulubionych wrocławskich Japonek w Kame. Do japońskich, domowych obiadów bardzo często jest u nich japońskie, domowe ciasto. Przepadłam po pierwszym kęsie tego zielonego cuda z kawałkami białej i ciemnej czekolady.
Specjalnie dla Was zdobyłam od nich ten przepis, bo uważam, że każdemu należy się dobre ciasto z matchą, a w szczególności należy się moim czytelnikom. A jak się jest takim leniwym cukiernikiem, jak ja – to tym bardziej. W przypadku ciast nie mam cierpliwości ani czasu na długie przygotowania – ucieranie kremów, ubijanie piany, dekorowanie, wyrastanie.
Czasochłonne wypieki załatwia u nas mój cierpliwy mąż – to on piecze shokupan, skrupulatnie odmierzając składniki i z zegarkiem w ręku czekając aż ciasto wyrośnie kilka razy. To nie dla mnie. Ja muszę mieć już i zaraz, bo lecę dalej załatwiać inne sprawy. O dziwo, ten pośpiech dotyczy wyłącznie słodkich dań.
To ciasto jest nie tylko błyskawiczne, ale oczywiście pyszne, lekkie i czuć w nim matchę tak…w sam raz. Sama nie od razu pokochałam matchę, więc wiem, że czasem ten proces musi potrwać. W tym przypadku – inaczej niż w kwestii wypieków – zalecam cierpliwość. Matcha nie tylko wspaniale smakuje, ale i ma ogromne walory zdrowotne.
Proporcje ciasta podane w tym przepisie dotyczą małej tortownicy o średnicy 23 cm. Oczywiście można zwiększyć proporcje, jeśli macie większą tortownicę. Ciasto można upiec też w keksówce, chociaż mnie osobiście bardziej podoba się trójkątny kawałek ciasta. No, ale co kto lubi 🙂
Proporcje czekolady zależą od tego, jak bardzo czekoladowe ciasto lubicie, dla mnie w zupełności wystarcza pół tabliczki ciemnej (lub mlecznej) i pół tabliczki białej. Nie przepadam za białą czekoladą jedzoną ot tak. Ale w tym cieście pasuje jak mało co 🙂
To ciasto stało się moim ulubionym ciastem na co dzień, takim do obiadu, na podwieczorek czy…bez okazji w ciągu dnia.
5 komentarzy
Uwielbiamy to ciasto! Dziękuję za przepis 🙂
🙂 ja też je uwielbiam
Jaki typ mąki? 🙂
uniwersalna pszenna może być 🙂
Zrobiłem, okazało się łatwe i szybkie w robieniu oraz bardzo smaczne… zbyt smaczne. Rodzinka pochłonęła cale ciasto w jeden wieczór ????