Zrób To Sam #10. Błyskawiczne ciasto z matchą

Mochiko

Ciasto z matchą – ekspresowo i przepysznie

Ciasta z matchą, które Wam dzisiaj przedstawiam, spróbowałam pierwszy raz u moich ulubionych wrocławskich Japonek w Kame. Do japońskich, domowych obiadów bardzo często jest u nich japońskie, domowe ciasto. Przepadłam po pierwszym kęsie tego zielonego cuda z kawałkami białej i ciemnej czekolady.

Specjalnie dla Was zdobyłam od nich ten przepis, bo uważam, że każdemu należy się dobre ciasto z matchą, a w szczególności należy się moim czytelnikom. A jak się jest takim leniwym cukiernikiem, jak ja – to tym bardziej. W przypadku ciast nie mam cierpliwości ani czasu na długie przygotowania – ucieranie kremów, ubijanie piany, dekorowanie, wyrastanie.

Czasochłonne wypieki załatwia u nas mój cierpliwy mąż – to on piecze shokupan, skrupulatnie odmierzając składniki i z zegarkiem w ręku czekając aż ciasto wyrośnie kilka razy. To nie dla mnie. Ja muszę mieć już i zaraz, bo lecę dalej załatwiać inne sprawy. O dziwo, ten pośpiech dotyczy wyłącznie słodkich dań.

To ciasto jest nie tylko błyskawiczne, ale oczywiście pyszne, lekkie i czuć w nim matchę tak…w sam raz. Sama nie od razu pokochałam matchę, więc wiem, że czasem ten proces musi potrwać. W tym przypadku – inaczej niż w kwestii wypieków – zalecam cierpliwość. Matcha nie tylko wspaniale smakuje, ale i ma ogromne walory zdrowotne.

Proporcje ciasta podane w tym przepisie dotyczą małej tortownicy o średnicy 23 cm. Oczywiście można zwiększyć proporcje, jeśli macie większą tortownicę. Ciasto można upiec też w keksówce, chociaż mnie osobiście bardziej podoba się trójkątny kawałek ciasta. No, ale co kto lubi 🙂

Proporcje czekolady zależą od tego, jak bardzo czekoladowe ciasto lubicie, dla mnie w zupełności wystarcza pół tabliczki ciemnej (lub mlecznej) i pół tabliczki białej. Nie przepadam za białą czekoladą jedzoną ot tak. Ale w tym cieście pasuje jak mało co 🙂

To ciasto stało się moim ulubionym ciastem na co dzień, takim do obiadu, na podwieczorek czy…bez okazji w ciągu dnia.

Błyskawiczne ciasto z matchą i czekoladą

Szybki przepis na znakomite ciasto z matchą. Moje ulubione 🙂 Przepisy matcha, ciasto matcha Japońska Wydrukuj
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 40ml mleka
  • 120g brązowego cukru
  • 150g masła
  • 200g mąki
  • 5g proszku do pieczenia
  • 10g matchy
  • mleczna i biała czekolada (w zależności jak dużą ilość czekolady w cieście lubisz)
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C
  • Wymieszaj jajka, cukier i mleko w misce
  • Dodaj masło i całość dokładnie zblenduj
  • Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, aż całość dokładnie się połączy
  • Dodaj matchę i ponownie dobrze wymieszaj
  • Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, wylej ciasto
  • Kilkukrotnie uderz tortownicą o blat, żeby usunąć powietrze z ciasta
  • Posyp kawałkami czekolady
  • Piecz przez około 35-40 minut
  • Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Krój po wystudzeniu. Jedz! Tylko nie wszystko na raz 🙂
5 komentarzy
3

Zobacz też

5 komentarzy

Ania 7 października, 2021 - 12:19 pm

Uwielbiamy to ciasto! Dziękuję za przepis 🙂

Reply
Mochiko 15 listopada, 2021 - 3:14 pm

🙂 ja też je uwielbiam

Reply
Ola 8 lipca, 2023 - 6:09 pm

Jaki typ mąki? 🙂

Reply
Mochiko 10 lipca, 2023 - 1:41 pm

uniwersalna pszenna może być 🙂

Reply
Tomek 30 stycznia, 2024 - 5:36 pm

Zrobiłem, okazało się łatwe i szybkie w robieniu oraz bardzo smaczne… zbyt smaczne. Rodzinka pochłonęła cale ciasto w jeden wieczór ????

Reply

Zostaw komentarz