Zrób To Sam #9. Zaru soba i sałatka wakame

Mochiko

Zaru soba ざるそば

W Japonii makarony na zimno są niezwykle popularne latem. Jednym z nim jest właśnie zaru soba, którego nazwa pochodzi o sposobu podania. To bambusowy koszyczek, na którym serwowany jest makaron, pozwala ocieknąć nadmiarowy wody. Zakochacie się w orzechowym smaku gryczanej soby i lekkości dodatków. Makaron można kupić w sklepach z kuchnią azjatycką, czasem bywa w Biedronce czy Lidlu w czasie azjatyckich tygodni, ale uwaga…ten makaron zawiera zazwyczaj jedynie około 20% mąki gryczanej.

Ale po co kupować gotowy makaron, skoro szybko i łatwo sobę można zrobić samu. Może nie tę całkowicie gryczaną, a przynajmniej nie na początek. Ale kto wie? A nuż z czasem dojdziecie do wprawy i trudna sztuka zagniatania 100% gryczanej soby będzie niczym leniwe pierogi.

Przepis na zaru sobę, sos do niej i sałatkę z glonów wakame mam dla Was z warsztatów kuchni japońskiej przygotowanych przez Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha oraz Cafe Manggha. O w tych warsztatach pisałam tu.

Zaru soba – rodzaje makaronu i sposoby podania

Zaru soba najczęściej występuje jedynie w towarzystwie sosu do maczania oraz prostych dodatków. Sos ten nazywa się tsuyu つゆ i jest bazowym sosem do makaronów. Klasycznie oprócz tsuyu, zaru soba podana będzie z odrobiną wasabi i cienko pokrojonej zielonej cebulki.

Soba w wersji wyłącznie gryczanej (100% mąki gryczanej) nazywa się Ju-wari Soba ma chropowatą strukturę i nitki makaronu łatwo się łamią. Jest dość trudna do przygotowania – brak glutenu sprawia, że potrzebny jest wyższy stopień wtajemniczenia gryczanego.

Hachi-wari Soba zawiera 80% mąki gryczanej i 20% mąki pszennej. Makaron jest delikatniejszy i ma bardziej elastyczną strukturę.

W przepisie poniżej na początek użyjemy około 45% mąki gryczanej i 55% mąki pszennej. Z czasem, przy kolejnych udanych próbach możecie zwiększać ilość mąki gryczanej względem mąki pszennej.

Gryka – zdrowa i bezglutenowa

Gryka nie zawiera glutenu, a mąka z tego ziarna to znakomite źródło: magnezu, miedzi, cynku, żelaza, manganu, fosforu i potasu. A także witamin z grupy B, niacyny i witaminy E oraz innych antyoksydantów. Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych mąka gryczana jest zalecana w profilaktyce nowotworów oraz leczeniu stanów zapalnych i chorób układu krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi oraz utrzymuje w niej niski poziom cukru.

Zaru soba i sałatka wakame

W Japonii makarony na zimno są niezwykle popularne latem. Jednym z nim jest właśnie zaru soba, którego nazwa pochodzi o sposobu podania. Przepisy zaru soba, wakame salad Japanese Wydrukuj
Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • Na sobę:
    200 g mąki gryczanej
    250 g mąki pszennej luksusowej i więcej do podsypania
    240 ml zimnej wody
    Skrobia ziemniaczana
  • Na mentsuyu:
    120 ml sake
    280 ml mirin
    240 ml sosu sojowego
    Kombu (5x5 cm)
    Duża garść katsuobushi
  • Na sałatkę wakame:
    namoczone glony wakame
    50 ml sosu sojowego
    100 ml ponzu
    50 ml miodu
    50 ml oleju sezamowego
    2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie

Makaron soba: Dwukrotnie przesiej mąkę gryczaną, połącz z przesianą mąką pszenną w dużej misce. Wlej wodę i zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na stolnicę i ugniataj przez około 5-7 minut, podsypując mąką pszenną, jeśli zaczyna się kleić. Rozwałkuj (w trakcie wałkowania ciasta podsypuj je skrobią ziemniaczaną) i pokrój ciasto na cienkie pasku ręcznie lub używając maszynki i makaronu. Gotuj od razu we wrzącej wodzie przez około 50 sekund. Ugotowany makaron zanurz na chwilę w zimnej wodzie z kostkami lodu.

 

Mentsuyu: W średnim rondelku zagotuj sake i gotuj przez kilka sekund, żeby odparować alkohol.  Dodaj sos sojowy i mirin, następnie dodaj kombu i katsuobushi. Zagotuj całość i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw do ostudzenia. Przelej sos przez sitko, żeby odcedzić kombu i katsuobushi. Przed podaniem połącz sos z zimną wodą w proporcji 1:3.   Podaj makaron soba z kostkami lodu, posyp nori pokrojonym w paseczki. Osobno w miseczce podaj sos. Do sosu idealnie pasuje odrobina wasabi, starty imbir, szczypiorek, starta rzepa.

Sałatka wakame: Wymieszaj wszystkie płynne składniki, dodaj sezam, polej glony i wymieszaj. Rozłóż do miseczek i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.  

0 komentarz
4

Zobacz też

Zostaw komentarz