Bakłażan z miso – 3 x Z: Znakomite, Zdrowe i Zaskakujące
Kiedy brakuje Ci pomysłu na zaskakującą przystawkę lub nawet danie główne, wtedy z pomocą przychodzi bakłażan z miso. Zdrowy, pyszny, łatwy w przygotowaniu.
Do przygotowania będą potrzebne:
- bakłażany (w zależności od wielkości i tego, czy ma to być przystawka czy danie główne). Jeśli przystawka, to pół bakłażana na osobę wystarczy. Jeśli danie główne, to cały średni bakłażan – do tego ryż i kiszone warzywa
- łyżeczka soli
- jasne pasta miso – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki (lub jeśli przepis ma być wegański: syrop klonowy, z agawy lub inny syrop owocowy. Ewentualnie brązowy/biały cukier. Ważne, żeby był to składnik, który ulega karmelizacji)
- mirin – 2 łyżki
- łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka suszonej papryczki chili
- 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
- szczypiorek lub zielona część dymki
Bakłażan przekroić wzdłuż, naciąć kratkę czubkiem noża, posypać solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie opłukać wodą.
Z miso, miodu, mirinu, oleju sezamowego i chili zrobić gęstą pastę i posmarować nią bakłażany.
Ułożyć na blaszce do pieczenia pastą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut w zależności od wielkości bakłażanów. W pierwszej kolejności piec używając tylko dolnej grzałki tak, aby spód się lekko przyrumienił, a następnie włączyć górną grzałkę, żeby skarmelizować pastę. Ważne – przy tym daniu (jak i oczywiście przy wielu innych), pośpiech nie jest wskazany. Bakłażan musi być miękki, rozpływający się w ustach. Inaczej po prostu nie będzie smaczny. Dlatego jeśli nie będzie wystarczająco miękki – potrzebuje więcej czasu w piekarniku. Nie spieszcie się 🙂
Po wyjęciu posypać sezamem i dymką lub szczypiorkiem. W wersji jako danie główne podawać z ryżem (jak ugotować kleisty ryż dowiecie się na przykład z przepisu na onigiri, który znajdziecie tutaj) oraz z piklami warzywnymi tsukemono. Ale sprawdzą się też i kiszone ogórki i inne polskie kiszonki. Bakłażan z miso lubi też towarzystwo białego wytrawnego wina.