Co tu znajdziesz?

Mochiko
kuchnia japo艅ska jest jedn膮 z najbardziej popularnych ns 艣wiecie

Kuchnia japo艅ska od kuchni

Podr贸偶uj臋 do Japonii od kilku lat. Pierwsza podr贸偶 mia艂a by膰 r贸wnie偶 jedyn膮. Nie zna艂am wtedy nikogo, kto do Japonii podr贸偶owa艂by cz臋艣ciej. Rozumiem – podr贸偶e s艂u偶bowe. Ale nie my艣la艂am nawet o tym, 偶eby tak膮 drog臋 pokona膰 tylko dlatego, 偶e zakocha艂o si臋 w kuchni japo艅skiej. W 偶adnym innym miejscu na 艣wiecie nie znalaz艂am takiej r贸偶norodno艣ci sk艂adnik贸w i tylu da艅, kt贸re zaskakuj膮 smakiem, tekstur膮 czy prezentacj膮. Kuchnia japo艅ska to moje uzale偶nienie. Uwielbiam je艣膰, a 偶ycie jest za kr贸tkie na niedobre jedzenie. Zdarza艂o si臋, 偶e w Japonii jad艂am dania niesmaczne albo 藕le przyrz膮dzone, ale nigdzie indziej nie jad艂am takich potraw, przy kt贸rych pop艂aka艂am si臋 ze szcz臋艣cia. Dlatego wracam tam nieustannie, odkrywam nowe miejsca, poszukuj臋 restauracji i bar贸w poza utartymi 艣cie偶kami. Jem w restauracjach z gwiazdkami, ale i stoj臋 w kolejkach do obleganych automat贸w z ramenami. Zagl膮dam szefom kuchni do gar贸w i Japo艅czykom do misek.

I owszem, podr贸偶uj臋 teraz do Japonii tak偶e s艂u偶bowo. Bo Mochiko sta艂o si臋 moj膮 prac膮 i 藕r贸d艂em moich biznesowych kontakt贸w. W Japonii, w Polsce i w Niemczech, gdzie mieszkam. A ca艂a przygoda zacz臋艂a si臋 od jednej ksi膮偶ki ze zdj臋ciami da艅 restauracji w Kioto.

Dlaczego kuchnia japo艅ska?

Bo to fascynuj膮ca studnia bez dna.

Zabior臋 Was w miejsca, do kt贸rych b臋dziecie chcieli wr贸ci膰 w rzeczywisto艣ci. Albo przynajmniej b臋dziecie chcieli przygotowa膰 co艣 w domu.

Dlaczego Mochiko (jap. 銈傘仭绮, czyt. mocziko)? To s艂odka m膮ka ry偶owa, a ry偶鈥 wiadomo, raczej w Japonii unikn膮膰 go trudno. Z mochiko powstaj膮 moje ulubione s艂odkie ciastka mochi, kt贸re nadzia膰 mo偶na r贸偶nymi dobrociami, na przyk艂ad kremem z zielonej herbaty albo past膮 z fasoli. Nie brzmi dobrze? Zawsze mo偶na znale藕膰 takie z lodami waniliowymi. Od ciastek mochi ginie co roku w Japonii kilkana艣cie os贸b. Nie wierzysz? To przeczytaj 馃檪

Kuchnia japo艅ska to wi臋cej ni偶 sushi i ramen. To drzwi, za kt贸rymi stoj膮 setki sk艂adnik贸w, sezonowe i regionalne wersje da艅 , pokolenia rodzin tworz膮cych tradycyjne potrawy.

To obecnie tak偶e niestety smutny trend wypieraj膮cy tradycyjn膮 kuchni臋 japo艅sk膮 i zast臋puj膮cy j膮 fastfoodem.

Znajdziecie mnie te偶 tu: www.facebook.com/Mochiko.Blog

0 komentarz
6

Zobacz te偶

Zostaw komentarz