Japoński Alfabet Kulinarny
C jak…CHA






A teraz lecimy krótko przez różne rodzaje zielonej (i nie tylko) cha, którą pije się w Japonii:







W powyższym zestawieniu brakuje najdroższej i najlepszej zielonej herbaty czyli gyokuro, ponieważ nie zawiera „cha” w nazwie
Ale nie można jej pominąć – to jedna z najważniejszych japońskich herbat. Jej nazwa oznacza „jadeitową rosę”. Około 3 tygodnie przed zbiorem liście herbaty są osłaniane przed światłem słonecznym, co nadaje im ciemnozielony kolor. Tę herbatę można parzyć już w 60°C.

Jednak „cha” to znacznie więcej. Bo jest też mnóstwo naparów, do których używane są inne rośliny:




Herbaty, które w Japonii można dostać ze wszechobecnych automatów, nie są najwyższej jakości. Co nie zmienia faktu, że są niezwykle popularne, dobrze gaszą pragnienie i po powrocie z Japonii zawsze mi ich brakuje. Bo to zielona herbata, która zawsze jest pod ręką.
Wszystkie odcinki Japońskiego Alfabetu Kulinarnego znajdziecie TUTAJ.