Zrób To Sam #16. KITSUNE UDON ?

Mochiko

Dziś czeka na Was przepis na błyskawiczny udon w wersji ze smażonym tofu czyli uwielbiany przez wielu Kitsune Udon. To danie oprócz grubego, pszennego makaronu udon zawiera smażone tofu (aburaage), według legend uwielbiane przez lisy (bo „kitsune” to właśnie „lis” po japońsku). Jeśli tak, to ja zdecydowanie jestem lisem 🙂

Przepis jest banalnie prosty i ekspresowy. Przy założeniu, że macie wszelkie produkty, w tym gotowy makaron udon. I gotowe dashi (od biedy ujdzie dashi w płynie czy w proszku, ale obiecajcie, że nie za często 😉 ). Oczywiście można się pokusić o zrobienie własnego udonu – będzie i o tym artykuł 🙂

Przygotowanie dania trwa tyle, ile podgrzanie gotowego makaronu. Czyli dosłownie kilka minut. Je się równie szybko, chyba, że walczycie ze śliskim udonem, bo nie jest on łatwy we współpracy przy jedzeniu.

Kitsune udon jest idealny w chłodne dni, bo rozgrzewa i temperaturą i pikantnym shichimi togarashi. Słodko-słony i przepyszny! A delikatnie zmodyfikowany (bezrybne dashi i brak narutomaki) będzie odpowiedni również dla wegan i wegetarian.

A więcej o Kitsune czyli o magicznych japońskich lisach dowiecie się z tego artykułu Mai z That Is Japan, bo właśnie niedawno na ten temat pisała.

Kitsune udon

Ulubione danie wszystkich magicznych lisów. Przepisy Zrób To Sam #16. KITSUNE UDON ? Japońska Wydrukuj
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.0/5
( 3 voted )

Składniki

  • 300 ml bulionu dashi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu (najlepiej w wersji hon-mirin - prawdziwego mirinu, nie mirinopodobnych przypraw)
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • porcja gotowego grubego makaronu udon
  • garść posiekanej dymki
  • 3-4 kawałki aburaage (smażone tofu). Najlepiej w wersji w zalewie, bo jest gotowa do spożycia
  • 3-4 plasterki narutomaki
  • shichimi togarashi - wg uznania

 

Przygotowanie

  • Do podgrzanego dashi dodać sos sojowy, mirin, cuker i sól. Chwilę jeszcze podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Niewielka piana zniknie po chwili.
  • W tym czasie podgrzać udon. Moją wersję wrzucam na lekko osolony wrzątek na 2 minuty, delikatnie rozdzielając nitki pałeczkami tak, aby się nie porozrywał. Nie zawsze mi się udaje, bo bywam niecierpliwa 🙂 Nie każdy udon gotuje się tyle samo - sprawdźcie na opakowaniu, żeby nie rozgotować, bo rozgotowany makaron to zuo 😉
  • Odcedzić makaron, przelać go krótko zimną wodą, ułożyć w misce, zalać BARDZO gorącym wywarem, na wierzch położyć plastry aburaage, narutomaki, posypać dymką i shichimi togarashi. I gotowe! W 5 minut możecie cieszyć się rozgrzewającym udonem, który kochają wszystkie lisy ?
  • jeśli przygotujecie dashi wegańskie (na przykład na kombu i shiitake) i nie dodacie ciastka rybnego narutomaki, to wyjdzie Wam całkiem pyszny wegański udon 🙂

0 komentarz
8

Zobacz też

Zostaw komentarz