Dziś czeka na Was przepis na błyskawiczny udon w wersji ze smażonym tofu czyli uwielbiany przez wielu Kitsune Udon. To danie oprócz grubego, pszennego makaronu udon zawiera smażone tofu (aburaage), według legend uwielbiane przez lisy (bo „kitsune” to właśnie „lis” po japońsku). Jeśli tak, to ja zdecydowanie jestem lisem 🙂
Przepis jest banalnie prosty i ekspresowy. Przy założeniu, że macie wszelkie produkty, w tym gotowy makaron udon. I gotowe dashi (od biedy ujdzie dashi w płynie czy w proszku, ale obiecajcie, że nie za często 😉 ). Oczywiście można się pokusić o zrobienie własnego udonu – będzie i o tym artykuł 🙂
Przygotowanie dania trwa tyle, ile podgrzanie gotowego makaronu. Czyli dosłownie kilka minut. Je się równie szybko, chyba, że walczycie ze śliskim udonem, bo nie jest on łatwy we współpracy przy jedzeniu.
Kitsune udon jest idealny w chłodne dni, bo rozgrzewa i temperaturą i pikantnym shichimi togarashi. Słodko-słony i przepyszny! A delikatnie zmodyfikowany (bezrybne dashi i brak narutomaki) będzie odpowiedni również dla wegan i wegetarian.
A więcej o Kitsune czyli o magicznych japońskich lisach dowiecie się z tego artykułu Mai z That Is Japan, bo właśnie niedawno na ten temat pisała.