Miso w wersji deserowej
Dzisiaj przed Wami przepis na wspaniałe maślane ciastka z miso. Przepis można nieco modyfikować, na przykład dodając małe kawałki czekolady albo herbatę matcha (właśnie w tej wersji zrobiłam kilka sztuk). To banalnie proste ciastka, które szybko znikają ze stołu, a w których wyjątkowy jest delikatny, lekko słony smak miso. Jeśli lubicie solony karmel, to ciastka z miso będą dla Was.
Ostatnio w testowaniu różnych przepisów towarzyszy mi miso. Od misoshiru, poprzez fermentowanie, masło miso (wspaniałe do warzyw i steków). I oczywiście fenomenalne bakłażany z miso. ? Eksperymentuję, więc nie wszystkimi pomysłami się dzielę. Bo i nie wszystkie eksperymenty się udały. Ale z pewnością miso jest jest jednym z najważniejszych składników kuchni japońskiej w mojej kuchni.
Więcej o miso przeczytacie TU.
Przepisem podzieliła się niezawodna Marta, która testowała ten przepis. Ja wprowadziłam do niego tylko jedną modyfikację: zamiast połowy jajka dałam całe (serio, akurat tego dnia nie miałam pomysłu na szybkie wykorzystanie połowy jajka).
Maślane ciastka z miso
Przepis jest łatwy, składa się z prostych składników, które z pewnością masz w domu. Jeśli gotujesz po japońsku, to na pewno pasta miso też się znajdzie 🙂
2 komentarze
Robię je chyba trzeci już raz w tym miesiącu i są to jedne z najlepszych ciastek, jakie robiłem w życiu. Dwa razy robiłem je z ciemnym miso (bez zmniejszania ilości) i były wyśmienite. Dzisiaj przyszedł czas na odtworzenie przepisu oryginalnego = dzięki za niego!
Cieszę się niezmiernie!