MOCHIKO. O Kuchni japońskiej
  • O mnie
  • Herbata
  • Kuchnia japońska
  • Dania
  • Składniki
  • Napoje
  • Japoński Alfabet Kulinarny
  • Przepisy
  • Wydarzenia
  • Miejsca
  • Filmy
MOCHIKO. O Kuchni japońskiej
  • O mnie
  • Herbata
  • Kuchnia japońska
  • Dania
  • Składniki
  • Napoje
  • Japoński Alfabet Kulinarny
  • Przepisy
  • Wydarzenia
  • Miejsca
  • Filmy

O mnie

Mochiko 4 listopada, 2019

Jestem entuzjastką japońskiej kultury kulinarnej z niezachwianą pasją do odkrywania smaków Kraju Kwitnącej Wiśni. Jestem także autorką książki o ramenie, współorganizatorką kameralnych kulinarnych wypraw do Japonii i propagatorką japońskiej zielonej herbaty.

 

WSPÓŁPRACUJĘ Z:

 

 

 

Wielokrotnie podróżowałam do Japonii (do końca 2024 roku odbyłam 16 podróży), eksplorując różnorodność jej kuchni – od streetfoodu w Osace czy Fukuoce przez izakaya w Tokio aż do tradycyjnej kuchni kaiseki. Każda podróż była dla mnie okazją do głębszego zrozumienia japońskiej filozofii jedzenia i odkrywania nowych smaków.

Kocham japońską zieloną herbatę i ta miłość przerodziła się w zaawansowaną wiedzę, którą pogłębiłam, kończąc specjalistyczny kurs Tea Master w Japonii. Kurs ten pozwolił mi zrozumieć nie tylko techniki przygotowania idealnej czarki herbaty, ale także proces uprawy i produkcji różnych odmian, korzyści zdrowotne wynikające z ich spożycia, znaczenie tradycyjnych akcesoriów oraz filozofię związaną z ceremoniałem herbacianym.

Jestem autorką książki „Ramen. Moja podróż. Mój smak”, która wnikliwie opisuje historię, rodzaje oraz techniki przygotowywania tej popularnej japońskiej potrawy. Książka zawiera również przepisy, które pokazują, jak w domowych warunkach stworzyć ramen na miarę najlepszych japońskich restauracji.

KULINARNE PODRÓŻE DO JAPONII

Wraz z Szamane – pierwszym biurem podróży w Polsce skupiającym się na aktywnym podróżowaniu i odkrywaniu kuchni świata – współorganizuję kulinarne wyprawy do Japonii. Po więcej szczegółów zapraszam tu.

DEGUSTACJE HERBACIANE

Realizuję również kameralne degustacje i warsztaty herbaciane, w trakcie których opowiadam o japońskiej herbacie. Herbaty, których moi goście próbują w trakcie takich spotkań są starannie przeze mnie wyselekcjonowane. Osobiście znam wielu z producentów, odwiedziłam ich plantacje i na własne oczy widziałam każdy z etapów produkcji.

Ukończyłam 3 kursy herbaciane realizowane w Kioto przez Global Japanese Tea Association, w tym dwutygodniowy Tea Master Course.

Biorę udział w eventach, targach i festiwalach, których celem jestem propagowanie wiedzy na temat herbaty.

 

 

Chcesz się za mną skontaktować? Wyślij maila na in**@mo*****.pl

 

 

Share
FacebookPinterest

Ostatnie wpisy

  • E jak enoki
  • Wyjazd kulinarny do Japonii
  • Ramen. Moja książka
  • D jak dashi
  • C jak cha

Znajdź na stronie

Bądźmy w kontakcie

Instagram Email

Facebook

Facebook
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Cleantalk Pixel